everstinna

Runeberg-kirjallisuuspalkinnon yhteydessä järjestettävä Varjo-Runeberg-äänestys herätti tänäkin vuonna lukevan yleisön mielenkiinnon.

Lukijoiden ykkösehdokkaaksi nousi Rosa Liksomin Everstinna, jonka äänisaalis oli annetuista äänimääristä reilu neljännes (115 ääntä). Äänestäjien perusteluissa voittajaa ylistettiin muun muassa ”erinomaiseksi teokseksi, joka peilaa vaiettua historian käännettä nykyaikaan. Hän osaa loihtia eteemme upeita tarinoita, sekä onnenhetkiä että tuskaa.”

– Äänestysinto kasvoi viime vuoteen verrattuna äänimäärän noustessa yli neljäänsataan. Kahden suosituimman kärki nousi selvästi esiin, ja huomionarvoista lukijoiden antamissa äänissä oli se, että kuusi muuta ehdokasta saivat ääniä hyvin tasaisesti. Eroa oli vain muutamien äänien verran, kertoo Marika Sykkö kaupunginkirjastosta.

Toiselle sijalle äänestyksessä nousi esikoisteoksensa julkaissut Olavi Koistinen, jonka Mies joka laski miljardiin keräsi 75 äänen saaliin. Kymmenestä novellista koostuvan teoksen ansioiksi mainittiin lukijoiden kommenteissa muun muassa se, että teos on ”hulvaton kurkistus introvertin insinöörin pään sisään” ja ”tämän kirjavuoden kirkas tähti!”. Kolmannelle sijalle kirinyt, 47 ääntä saanut Miki Liukkosen O:ta ylistettiin erilaiseksi ja omintakeiseksi teokseksi, joka ”uudistaa ja ravisteleekin suomalaisen kirjallisuuden perinnettä.”

Kaikkien äänestykseen osallistujien kesken arvottiin kirjapalkintoja Porvoon pääkirjastossa eilen 5. helmikuuta järjestetyssä Runebergin päivän tilaisuudessa, jossa myös haastateltiin Runeberg-kirjallisuuspalkinnon voittajaa Marjo Niemeä. Porvoon pääkirjastossa tutustuttiin kirjallisuuspalkinnosta kilpaileviin teoksiin tammikuussa järjestetyssä tilaisuudessa valitsijaraatilaisen Maija Jelkäsen johdolla.

Varjo-Runeberg-äänestys järjestetään vuosittain yhteistyössä Porvoon kaupungin, sanomalehti Uusimaan ja Suomalaisen kirjakaupan kanssa.

Äänestyksessä annettiin yhteensä 436 ääntä:

  1. Rosa Liksom: Everstinna                                    115
  2. Olavi Koistinen: Mies joka laski miljardiin        75
  3. Miki Liukkonen: 0                                                 47
  4. Marjo Niemi: Kaikkien menetysten äiti              45
  5. Asko Sahlberg: Amandan maailmat                  42
  6. Johanna Holmström: Själarnas ö                      41
  7. Anu Kaaja: Leda                                                   39
  8. Juha Kulmala: Ränttätänttä                                32