img_20171013_131749_0

Vuoden myydyin teos oli Mauri Kunnaksen Koiramäen Suomen historia

Kirjamyynti kääntyi kasvuun alkuvuodesta 2017 ja myynti jatkui läpi vuoden positiivisissa merkeissä, kertovat Kirjakauppaliiton tilastot. Kokonaisuutena kirjojen myynti suurimmissa kirjakaupoissa kasvoi 5,4 %. 

Kustantajien myynti kirjakaupoille ja marketeille kasvoi Suomen Kustannusyhdistyksen tilaston mukaan niin ikään, mutta myynti muille jakelukanaville laski ja yleisen kirjallisuuden myynti jäi kustantajien osalta miinukselle 3,9 %. Kustantajien neljännesvuositilastoihin eivät kuitenkaan sisälly oppimateriaalit, jotka kääntänevät kustantajienkin vuositilaston positiiviseksi. Oppimateriaalit muodostavat kolmanneksen kustantajien markkinoista.

Vuoden myydyin teos oli Mauri Kunnaksen Koiramäen Suomen historia, joka myi 163 100 kappaletta. Kymmenen vuoden tauon jälkeen myyntilistojen kärkeen kipusi runokirja, Jenni Haukion toimittama Katso pohjoista taivasta. 

Viime vuoden Finlandia-voittaja Juha Hurmeen Niemi löytyy kotimaisen kaunokirjallisuuden myyntilistan ykköspaikalta. Kotimaisen kaunon kärjessä jatkavat muuten tutut nimet: Tuomas Kyrö, Ilkka Remes, Kjell Westö ja Enni Mustonen. 

Käännetyn kaunokirjallisuuden myynti peittosi kotimaisen kaunokirjallisuuden myynnin. Vahvat dekkarit, Dan Brownin Alku, Lars Keplerin Kaniininmetsästäjä, Camilla Läckbergin Noita ja Jo Nesbøn Jano sekä Chmamanda Ngozi Adlichien Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä nostivat käännetyn kirjallisuuden myyntiä.

Myynnin kasvua selittävät lisäksi myös opetussuunnitelman uudistaminen vuoden alussa sekä yleinen taloustilanteen koheneminen.

Tietokirjojen myynnissä vuoden ilmiöksi nousivat elämäkerrat. Niitä oli top 20 -listan kirjoista peräti 9. Esimerkiksi Jere, Pentti Linkola ja Hector kiinnostivat lukijoita. Tietokirjojen myynti kääntyi kuitenkin laskuun sekä kustantajilla että kirjakaupoissa.

Kustantajien tilastojen mukaan sähkökirjojen ja erityisesti äänikirjojen myynti kasvoi merkittävästi, mutta osuus kokonaismyynnistä on edelleen pieni.