Vuoden myydyin kirja kaikista formaateista oli ensimmäistä kertaa äänikirja, Carl-Johan Forssén Ehrlinin Kani joka tahtoi nukahtaa. Sitä kuunneltiin 68 100 kappaleen verran.

Yleisen kirjallisuuden myynti kasvoi kaikissa myyntikanavissa

Kirjakauppaliiton ja Suomen Kustannusyhdistyksen 22.1. julkaisemien tilastojen mukaan yleisen kirjallisuuden myynti kasvoi vuonna 2020 kaikissa myyntikanavissa. Yleisessä kirjallisuudessa kustantajien myynti jälleenmyyjille kasvoi 12 % ja kirjakauppojen myynti 1,5 %.

Kustantajien myynti kasvoi erityisesti sähköisten tuotteiden osalta, joissa kasvua oli 37 %, mutta myös painetun kirjan myynti kasvoi kustantajilla 2 %. Sähköisten tuotteiden osuus kustantajien yleisen kirjallisuuden markkinasta oli neljännesvuositilaston mukaan noin 36 %. Äänikirjojen osuus kustantajien yleisen kirjallisuuden kokonaismarkkinasta oli 17 %.

Oppimateriaalien myynti laski opetussuunnitelmasyklin loppupuolella kustantajilla kaikkiaan -2 % vaikka sähköisten oppimateriaalien myynti kasvoi 35 %.

Kirjakaupoissa oppimateriaalien myynti laski -19 %, mikä veti kirjojen kokonaismyynnin kirjakaupoissa -2,5 %:n laskuun yleisen kirjallisuuden myynnin kasvusta huolimatta. Tilannetta voidaan kuitenkin pitää hyvänä erityisesti kivijalkaliikkeitä keväällä koetelleen dramaattisen myynnin laskun jälkeen. Painettujen kirjojen myynti kasvoi erityisesti verkkokaupoissa. Kivijalkakaupoissa paikalliset erot myynnissä vuonna 2020 olivat poikkeuksellisen suuria, vaikka joulukauppa sujuikin erinomaisesti.

pohja-netttiin-1-1024x576

Kaunokirjallisuuden myynti kasvoi kirjakaupoissa 11 %, lasten- ja nuortenkirjallisuuden myynti 2 %, tietokirjamyynti pysytteli edellisen vuoden tasolla. Sama trendi näkyy kustantajien myynnissä jälleenmyyjille. Tietokirjamyyntiä siirtyi kustantajilla enemmän digitaalisiin myyntikanaviin. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden myynnin kasvu sekä painettuna että diginä vahvistaa kyselytutkimusten tuloksia, joiden mukaan lapsille on luettu viime vuonna aiempaa enemmän.

Vuoden myydyin kirja kaikista formaateista oli ensimmäistä kertaa äänikirja, Carl-Johan Forssén Ehrlinin Kani joka tahtoi nukahtaa. Sitä kuunneltiin 68 100 kappaleen verran.

Vuoden myydyin painettu kirja oli vasta marraskuun puolivälissä ilmestynyt Barack Obaman elämäkerta Luvattu maa (50 100 kpl). Kotimaisista tietokirjoista myydyin oli Ulla-Maija Paavilaisen elämäkerta Kirsti Paakkasesta: Suurin niistä on rakkaus.

Kotimaisen kaunokirjallisuuden myydyin painettu kirja oli Ilkka Remeksen Kotkanpesä 44 300 kpl. Äänikirjoista kuunnelluin kotimainen kaunokirja oli Antti Holman Kaikki elämästä(ni) 49 700 kpl. Finlandia-voittaja Anni Kytömäen Margarita kipusi vuoden toiseksi myydyimmäksi painetuksi kirjaksi. Äänikirjojen puolella toiseksi kuunnelluimman sijaa piti Pekka Lehtisen Wanted Janne ”Nacci” Tranberg.

Sähkökirjojen suosituimmaksi nousi Lucia Rileyn Kuun sisar 7700 kappaleella. Painettujen käännöskirjojen top 10:n kärjessä näkyvät tutut nimet Lars Kepler Pelimies-teoksellaan sekä Jo Nesbo teoksella Valtakunta.

Painettujen lasten- ja nuortenkirjojen top 20 -listalle mahtuu viisi Mauri Kunnaksen teosta, ykkösenä Joulupukin joululoma 36 500 kpl. Finlandia-voittaja, Anja Portinin Radio Popov kipusi neljänneksi myydyimmäksi. Käännetyn lasten- ja nuortenkirjallisuuden kärkisijalla on Jeff Kinneyn Neropatin päiväkirja: Syvässä päässä.