Kesä-heinäkuun myydyin teos oli Satu Rämön esikoisdekkari Hildur (WSOY, 2022). Sähköisenä myytyjen tietokirjojen ykköseksi kivunnut toimittaja Tiia Rantasen omaelämäkerta Suurin piirtein (Kosmos, 2022) taas juhlii tavallisuutta ja elämän pieniä sattumuksia.
Suomalaiset ostivat kesä-heinäkuussa paljon elämäkertoja ja rikoskirjallisuutta. Yksi kesän luetuimmista teoksista on toimittaja Tiia Rantasen omaelämäkerrallinen teos Suurin piirtein (Kosmos, 2022), joka nousi tietokirjojen sähkökirjalistan kärkipaikalle ja äänikirjalistalla toiseksi.
“Lukijat ovat sanoneet, että kirja on hauska, lohdullinen ja samaistuttava”, Rantanen kertoo. “Moni on lukemisen jälkeen sanonut, että voisi kirjoittaa omasta elämästään kirjan. Se oli ehkä sellainen asia, jota toivoin, mutta en osannut ennen tätä sanallistaa.”
Rantasen teos on omaelämäkertojen genressä poikkeuksellinen, sillä se ei korosta kirjoittajansa menestystä, vaan pikemminkin sitä, miten normaalia tavallisuus ja elämän pienet, hauskat tarinat ovat.
“Tyypillisen elämäkerran kannessa on mies mustavalkokuvassa puku päällä ja kirjassa kerrotaan, miten tullaan miljonääriksi. Halusin tavallaan osoittaa, että voin olla suurelle yleisölle tuntematon ja silti kirjoittaa viihdyttävän teoksen elämästäni”, Rantanen summaa.
Ääni- ja sähkökirjoina suomalaisia kiinnostivat myös elämäkertojen ja rikolliskirjallisuuden yhteentörmäys eli rikollisten elämäkerrat. Äänikirjoina myytyjen tietokirjojen listaykkönen oli kesä-heinäkuussa Tapani Baggen ja Jari Eklundin Prosenttimies – Bikerin tarina (Docendo, 2022).
“Suomalaisilla on omituinen viehtymys rikollismaailmaan, luetaanhan meillä myös paljon dekkareita. Näihin kirjoihin liittyy myös varmasti paljon uteliaisuutta”, Suomalaisen Kirjakaupan kaupallinen johtaja Reetta-Liisa Pikkola sanoo. “Kevyesti sanottuna jos ihminen ei kehtaa tilata Alibia, voi olla kunniakkaampaa ostaa rikollismaailmasta kertova kirja.”
Rikollisten elämäkertojen suosio voi liittyä myös julkkismaailman yleiseen viihteellistymiseen. Julkisuuden henkilön ei tarvitse ansaita kannuksiaan kulttuurin tai talouden parissa, vaan yleisön kiinnostus herää tosi-tv:n tai jopa rikollisen uran kautta. Digitaalisessa muodossa tarinoihin uppoutumiselle on matala kynnys.
Yksi romaani jyräsi kaikilla kotimaisen kaunokirjallisuuden myyntilistoilla
Kaikissa formaateissa mitattuna kesän myydyin kirja on Satu Rämön Hildur (WSOY, 2022). Islannin vuonoille sijoittuva rikosvyyhti totisesti löysi lukijansa, sillä Rämön ensimmäinen dekkari oli ykkösenä myös kotimaisen kaunokirjallisuuden painetun, sähkö- ja äänikirjojen myyntilistoilla.
Kesä houkutteli suomalaiset tarttumaan myös muihin dekkareihin. Erityisesti käännetyt dekkarit löysivät lukijansa. Sofie Sarenbrantin Suojelusenkeli (WSOY, 2022) ja Emelie Scheppin Karhu nukkuu (Otava, 2022) olivat kesän myydyimmät käännetyt kaunokirjat heti Lucinda Rileyn Orkideatarhan (Bazar, 2022) jälkeen.
Mitä Suomi lukee -tilastot perustuvat kirjakauppojen myyntilukuihin kivijalka- ja verkkokaupoissa, lukuaikapalveluiden kuunnelluimpiin ja luetuimpiin kirjoihin sekä Lehtipisteen ja markettien myyntiin.