eb6c6b039bf82eeb47fdf8e57a3f67ee
Kirjojen Suomi -suurhanke juhlii 100-vuotiasta Suomea koko juhlavuoden ajan uusilla kirjallisuusohjelmilla, verkkokirjoilla ja muulla runsaalla kirjallisuussisällöllä netissä. Tänään 3.1. aukeava Kirjojen Suomi -verkkosivusto yle.fi/kirjojensuomi tarjoaa heti 100 uutta tv- ja radio-ohjelmaa. Seuraavat 100 ohjelmaa julkaistaan 30.6.2017. Ohjelmat ovat nähtävissä ja kuultavissa myös Yle Areenassa.

Ylen, Kansalliskirjaston ja lukuisten yhteistyökumppaneiden yhteistyönä on syntynyt Kirjojen Suomi -verkkokirjasto. Kansalliskirjasto on tuottanut lähes sata verkkokirjaa sivuilleen Ylen ohjelmissa vuoden mittaan keskusteltavista kirjoista. Jokainen voi klikata lukemaan niitä yle.fi/kirjojensuomi-sivuilta.

Verkkokirjasto on mahdollistunut Valtioneuvoston kanslian Suomi100-ohjelman laajemman yhteistyön ansiosta. Kirjojen Suomi on hyväksytty Suomi100-kokonaisuuteen.

Nettisivut yle.fi/kirjojensuomi ovat Kirjojen Suomen aarreaitta. Kaikki Kirjojen Suomen sisällöt kertyvät vuoden mittaan näille sivuille: kirjalistat, esseet, artikkelit, eri kanavien 212 uutta tv- ja radio-ohjelmaa, noin 30 podcastia, vinot pinot klippejä ja videosarjoja, useita lukupiirejä, yli 80 bloggaria, kisoja, visoja, kummeja – ja kaikki kansalaiset ovat tervetulleita käymään keskustelua kirjallisuudesta koko vuoden ajan verkkosivuille. Jo tammikuussa sivuilla alkaa myös ensimmäinen näyttelijä, komedienne, kirjailija, Kirjojen Suomi -kummi Sanna Stellanin vetämä lukupiiri.

Ensimmäiset 3.1 verkossa julkaistavat tv-ohjelmat ovat Aamu-tv:n 101 kirjaa –sarjan 50 ensimmäistä jaksoa (alkaen vuodesta 2016 kohti vuotta 1917) sekä samoin 50 ohjelmaa Sadan vuoden kirjat -sisarsarjasta radiossa. Ne alkavat tv:ssä ja Yle Radio 1:ssä 10.1. ja lähetykset ovat pääosin tiistaisin ja torstaisin.

Jokaisessa radio- ja tv-jaksossa käsitellään yksi kirja jokaisen itsenäisen vuoden ajalta. Kirjat ovat Ylen kirjallisuustoimittajien Seppo Puttosen ja Nadja Nowakin valitsemia. Valinnat eivät noudata kirjallisuushistorian kaanonia vaan joukossa on paljon kohauttaviakin yllätyksiä. Kaikki kirjat kertovat jotakin kiinnostavaa Suomesta itsenäisyyden aikana.

“Teoksiin on kiteytynyt olennaista kirjan syntyajan henkisestä ilmapiiristä, yhteiskunnallisista tapahtumista tai ihmisen sisäisestä muuttumisesta. Valitut kirjat ovat kauniita, rosoisia ja joskus sirpaleisia kuvia ihmisten ja Suomen murroksista. Ne kertovat, miten meistä on tullut teollistunut ja itsenäinen kansakunta”, sanoo toimittaja Seppo Puttonen.

Ohjelmien kiinnostavina keskustelijoina on suomalaisia kirjailijoita ja muita kulttuuripersoonia, esim. Paleface, Antti Tuuri, Kirsi Kunnas, Rosa Liksom, Anja Snellman, M.A. Numminen, Kaari Utrio, Risto Rasa, Martti Suosalo, Mari Mörö, Kauko Röyhkä, Jari Tervo, Koko Hubara, Olavi Uusivirta, Sirpa Kähkönen, Tiina Raevaara, Hannu Salama, Veronica Pimenoff, Pirkka-Pekka Petelius ja monenmonet muut.

Juhlavuoden aikana yle.fi/kirjojensuomi -sivuille tulee uutta sisältöä jatkuvasti. Helmikuun 13. aloittaa uusi, kirjailija Niina Revon luotsaama tv-sarja Kirjojen Suomi: Pilkun jälkeen verkossa ja Teemalla. Kulttuuritoimittaja Pietari Kylmälän ja yleisön kestosuosikki Esko Salervon kirjallisuuspodcastit ilmestyvät myös vuoden mittaan, samoin Kansalliskirjastosta tehtävä pieni videosarja. Esseitä ja artikkeleita kirjoittavat sivuille useat toimittajat.

Kansalliskirjaston lisäksi yksi monista keskeisistä yhteistyökumppaneista on kirjastot.fi. Yleiset kirjastot järjestävät ohjelmiin ja kirjoihin liittyviä tapahtumia ympäri Suomen. Kirjastojen Kirjasammon sivuilta löytyy lisätietoa ohjelmien kirjoista. Kirjastokaista on tehnyt 30 lyhyen videon sarjan Kirja, joka kolahti, jonka Yle esittää vuoden mittaan verkossa. Oppilaitokset, koululaiset ja opiskelijat voivat hyödyntää opinnoissaan Kirjojen Suomi -aineistoja verkossa.

“Ilman hyviä yhteistyökumppaneita ja kaikkien arvokasta, omistautunutta työtä Kirjojen Suomea ei olisi olemassa tällaisena suurena kirjallisuuskokonaisuutena kirjoineen kaikkineen”, sanoo Kirjojen Suomi -hankkeen päätuottaja Tuula Länsisalmi. “Kiitos kuuluu kaikille mukana oleville tahoille ja ihmisille.

Ylen yhteistyökumppaneina Kirjojen Suomessa ovat mm. Kansalliskirjasto, yleiset kirjastot, kirjastot.fi, Kirjastokaista.fi, Kirjasampo.fi, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Svenska Litteratursällskapet i Finland, Opetushallitus, Äidinkielen Opettajien Liitto, Kansalaisopistojen liitto, Helsingin työväenopisto, Lukukeskus, Kulttuuria kaikille, Kirjan vuosi ry., Tietokirjailijat ry., Moomin Characters Oy, Ellibs Oy, Sanasto ry., Kopiosto ry., Suomen Kustannusyhdistys ry., Helsingin yliopisto, suomen kielen, suomalais-ugrilaisten ja pohjoismaisten kielten ja kirjallisuuksien laitos, Celia, kotimaiset kirjablogit sekä kustantajia ja kotimaisen kirjallisuuden tutkijoita.”

“Kirjojen Suomi tutkailee, mitä mikin kirja kertoo Suomesta ennen ja nyt. Kotimainen kirjallisuus on täynnä tarinoita, jotka kuvaavat Suomea ja maamme muuttumista. Ne kertovat meidän oman tarinamme, miten meistä tuli me ja ehkä vähän valkenee sekin, minne olemme matkalla”, sanoo tuottaja Tuula Länsisalmi.