Porvoon kaupunki ja Sanomalehti Östnyland/Ksf Media ovat perustaneet uuden lastenkirjallisuuspalkinnon, nimeltään Runeberg Junior. Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa, ja se jaetaan ensimmäistä kertaa J. L. Runebergin päivänä 5.2.2017 Porvoossa.

Palkinto myönnetään suomen- tai ruotsinkieliselle lastenkirjalle, jonka kohderyhmänä ovat 6–9-vuotiaat lapset. Palkinnolla halutaan edistää lasten lukuintoa.

Palkinnonjakoa varten on asetettu esiraati, joka nimeää enintään kymmenen ehdokasta palkinnonsaajaksi. Esiraadin valinnan pohjalta porvoolaiset päiväkotiryhmät ja ensimmäisen ja toisen luokan oppilaat valitsevat omia suosikkejaan. Lopullisesta palkinnonsaajasta päättää kilpailun tuomari, elokuvaohjaaja Saara Cantell.

Esiraatiin kuuluvat toimittaja Petra Lind, lastenkirjailija, äidinkielenopettaja Hanna Lundström ja nukketeatteritaiteilija Ilpo Mikkonen.

– Suomi on pitkään voinut ylpeillä olevansa yksi maailman lukutaitoisimmista maista. Valitettavasti yhä useammat tutkimukset osoittavat, että suomalaisten lukutaito ja lukuymmärrys on muuttumassa, muutamat tutkimukset näyttävät selvästi pelottavia tuloksia. On meidän kaikkien tehtävä katkaista tämä laskeva suuntaus, toteaa Porvoon kirjaston lastenosaston johtaja, palkintokoordinaattori Catharina Latvala.

– Yhdellä kirjallisuuspalkinnolla sinänsä ehkä ei ole suurta merkitystä, mutta tässä tapauksessa lapset saavat itse olla mukana valitsemassa suuren ja ”oikean” palkinnon voittajan. Me uskomme, että se rohkaisee sekä lapsituomareita että kaikkia muitakin lapsia lukemaan kirjoja, keskustelemaan niistä, ja kiinnostumaan lukemisesta jatkossakin. Ja ajattele, jos juuri se kirja, josta olet pitänyt eniten voittaa palkinnon!, jatkaa Latvala.

– Lapsi tarvitsee kirjoja oppiakseen kieltä ja ymmärtääkseen ympäristöään. Sitä paitsi on nautinto lukea kirjoja ja jakaa lukukokemusta muiden kanssa. Digitaalisen median aikana on Östnyland-sanomalehdelle itsestäänselvyys olla mukana ja edistää kiinnostusta tarinoihin, riippumatta siitä, onko kyseessä perinteinen paperimuoto vai digitaalinen julkaisu. Tämän vuoksi olemme iloisia voidessamme palkita kirjan, jonka lapset itse ovat voineet valita. Toivon, että palkinto antaa alun monille mukaville lukuhetkille päiväkodeissa, kouluissa ja kodeissa, taustoittaa päätoimittaja Helén Kurri.

Runeberg Junior -palkinto julkistetaan samana päivänä, kuin arvostettu kirjallisuuden Runeberg-palkinto, jota Porvoon kaupunki, sanomalehti Uusimaa, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen arvostelijain liitto ja Finlands Svenska Författareförening ovat jakaneet vuodesta 1987 lähtien.