TT2020 etukansi lopullinen 28.1.2020 jpg

Helmikuun lopulla ilmestyvä uusi Tallinna-opas paljastaa kaupungin rajun kallistumisen sekä Viron kehnon palvelukulttuurin taustat. Kirja kertoo myös muun muassa Tallinnassa asumisen odottamattomista ongelmista, suomalaisten rahoista elävästä Tallinnan taksimafiasta, suomalaisten veronkierrosta Virossa sekä virolaisesta rasismista ja sen syistä ja seurauksista.

“Todellinen Tallinna osa 2 – erittäin kriittinen matkaopas Tallinnaan ja Viroon” -niminen kirja on jatko-osa vuonna 2015 ilmestyneelle Tallinna-kirjallisuuden klassikolle ja myyntimenestykselle. Uusi teos on pidempi ja paksumpi ja vieläkin kriittisempi kuin edeltäjänsä pitäen sisällään 420 sivua tanakkaa asiaa Tallinnan ja Viron eri ilmiöistä ja vaietuista tabuaiheista.

Todellinen Tallinna osa 2 -teoksen on toimittanut Virossa lähes 30 vuotta asunut suomalainen toimittaja, FM Sami Lotila. Hän on aiemmin kirjoittanut suomeksi ja viroksi kymmenkunta kirjaa, kuten mm. matkaoppaat Uusi Tallinna (Tammi 2002), Tallinna (Mondo 2007) ja Suomalainen Tallinna (Read Me/Bonnier 2017).

Todellinen Tallinna osa 2 on rohkea ja rehellinen matkaopas, mutta ennen kaikkea se on johdatus virolaiseen yhteiskuntajärjestelmään, jota Suomessa monet ihailevat tai inhoavat. Kirja esittelee Tallinnan parhaat ravintolat ja kahvilat ja hotellit, mutta samaan aikaan se kertoo railakkaita tarinoita kulissien takaisesta todellisesta Virosta.

Viro on yhä Suomeen verrattuna varsin köyhä ja takapajuinen maa, jossa rehottavat monet epäkohdat ja entisen Neuvostoliiton ajan kummallisuudet. Kirjassa on mukana myös useita tositarinoita hullulla 1990-luvulla Tallinnassa asuneista suomalaisista ja heidän uskomattomista kokemuksistaan.

Entä millaista on suomalainen seksi ”vapaamielisessä” Virossa? Senkin Todellinen Tallinna kertoo suoraan ja kainostelematta suomalaisten omalla suulla.

Kirjoitusote on, kuten otsikko lupaa, erittäin kriittinen, muttei ryppyotsainen vaan jopa humoristisinen.

Todellinen Tallinna osa 2 pohjautuu Tallinnan suomalaisista koostuvan Todellinen Tallinna -yhteisön samannimiseen internetblogiin, joka on maailman suosituin suomenkielinen Tallinnaa ja Viroa käsittelevä blogi. Kymmenen vuoden aikana Todellisen Tallinnan tekstit ovat nostattaneet useita Suomen ja Viron välisiä kohuja, jotka ovat ravistelleet jopa Viron presidentinkansliaa. Blogin tekstit on tähän kirjaan ajanmukaistettu, ja mukana on runsaasti ennen julkaisemattomia tekstejä.

Tätä Massimedian kustantamaa kirjaa on saatavissa kaikista Suomen verkkokirjakaupoista noin 20. helmikuuta alkaen.