be83688a-3abf-4d69-839a-24c9cc28b348-original

Sotilas Lauri Törnistä (1919–1965) kertova fiktiivinen sotadokumenttisarja saa odotettua jatkoa suositun sotakirjailijan Esa Sirénin uusimmassa romaanissa Törni iskee (Gummerus). Tositapahtumiin ja huolelliseen taustatyöhön perustuva romaani on elävä kuvaus jatkosodan taistelijoista ja kuolemaa pelkäämättömästä vänrikistä, josta vähitellen kasvaa legendaarinen sotilas.

Vapaaehtoisena suomalaisten SS-joukoissa Saksassa taistellut Lauri Törni on palannut Suomeen heinäkuussa 1941. Prääsän valtauksen jälkeen Lauri Törni siirretään 11. di­visioonan avuksi. Hänen panssariosastonsa tehtävänä on iskeä Petroskoihin vievä päätie auki. Samaan aikaan Kevyt Osasto 8:n miehet taistelevat läpi korpien kaupunkiin.

Petroskoista taival jatkuu kohti Kontupohjaa ja Maaselän kannasta. Törni palaa omaan 1. divisioonaansa, ja Kevyt Osasto 8:n rinnalle ilmestyvät JR 5:n miehet, keulassa Kivistö, Järveläinen ja Karhuvaara. Syksyn poikkeuksel­lisen ankarissa olosuhteissa lumi tuiskuaa ja pakkanen kiristyy. Joukkojen henkinen ja fyysinen kunto joutuu koetukselle, ja Törnin panssariosasto saa jälleen tilaisuu­den näyttää kyntensä.

Esa Sirén on tullut tunnetuksi kirjailijana, joka paneutuu aiheeseensa lähdemateriaalin avulla. “Kun sodan käyneet veteraanit alkoivat kirjoittaa sotaromaaneja, heidän kerrontansa pohjana olivat omat kokemukset. Tänä päivänä kirjailijalla on käytössään veteraanien muistelmien lisäksi koko sodan aikaiset päiväkirjat. Niiden kautta avautuu laaja kuva taistelujen kulkuun vaikuttavista yksityiskohdista. Taustojen selvittely on toki aikaa vievää, mutta lopulta hyvin palkitsevaa. Sodan käyneiden kokemukset ja kohtalot ovat mielestäni maamme lähihistoriaa, josta meidän jokaisen olisi syytä olla perillä”, kertoo Esa Sirén.

Esa Sirén
Kirjailija Esa Sirén (s. 1948) on kotoisin Kouvolasta, ja hänellä on takanaan pitkä ura jääkiekkovalmentajana. Jo koulupoikana sotakirjallisuudesta kiinnostuneen Sirénin romaanit ovat olleet myyntimenestyksiä, ja hän on vakiinnuttanut paikkansa sukupolvensa parhaana sotakirjailijana. Lauri Törnistä kertovan sarjan ensimmäinen osa Törni kärkeen ilmestyi 2015. Sirén on julkaissut kaikkiaan 12 sotaromaania vuodesta 2005 alkaen. Häneltä ilmestyy syyskuussa tietokirja Sodan kuvat: Rukajärvi 1941.

Esa Sirén: Törni iskee
361 sivua
Ilmestyy viikolla 31
www.facebook.com/sotakirjailijaesasiren