34e6543c-1d7c-4dfb-ab2c-0250fb7ab8d9-original

Turkulaisen Inkeri Markkulan Kaksi ihmistä minuutissa (Gummerus) on traaginen mutta toiveikas debyyttiromaani nuoresta malariatutkijasta, joka yksityiskohtiin keskittymällä pyrkii selviytymään kohtaamistaan tilanteista. Teemoiltaan ajankohtainen teos käsittelee perheen sisäistä adoptiota, lääketieteen ja sairauden kilpajuoksua sekä sattumaa, joka voi yhtäkkiä muuttaa kaiken.

Alinan puoliso Astrid kuolee auto-onnettomuudessa. Selvitäkseen päivästä toiseen Alina uppoutuu tutkijan työhönsä sekä hetkiin pienen Sellan kanssa. Sellalla on Astridin silmät ja kyky huomata näkymätön, ja vain hän osaa kuljettaa Alinan surun tuolle puolen. Yhteisen elämän tielle tulevat kuitenkin Astridin vanhemmat, jotka ovat päättäneet toisin.

Kymmenen vuotta myöhemmin Alina pitää esitelmää malariakonferenssissa ja huomaa luentosalin kolmannella rivillä naisen, jolla on harmaat silmät ja punaiset korkokengät. Lotte on saksalainen lääkäri, joka pyytää Alinaa avukseen Pohjois-Thaimaan sademetsässä sijaitsevalle klinikalle. Alina tarttuu tarjoukseen ja päättää antaa elämälle vielä toisen mahdollisuuden.

Kaksi ihmistä minuutissa sai alkunsa malariaa käsittelevän lehtiartikkelin yhteydessä olleesta valokuvasta, jossa kaksivuotias lapsi makasi likainen t-paita päällä tutkimuspöydällä. ”En saanut kuvaa mielestäni, joten lähdin kirjoittamaan tarinaa hänestä. Malaria on epätasa-arvon iso kuva, mutta halusin tuoda mukaan eriarvoisuuden teemoja, jotka ovat ajankohtaisia 2000-luvun alun Suomessakin. Olen pitkään seurannut keskusteluja, joita maassamme on käyty samaa sukupuolta olevien parisuhteiden rekisteröinnistä ja perheen sisäisestä adoptiosta. Halusin kirjassani kuvata niitä seurauksia, joita erityisesti vanhemmuuteen liittyvällä eriarvoisuudella voi olla”, Inkeri Markkula kertoo.

Inkeri Markkula
Inkeri Markkula (s. 1977) on Turussa asuva biologi. Hän pitää lepakoiden kuuntelemisesta, mikroskooppisista eliöistä, lumisateesta ja pienoismalleista. Hän on onnellisimmillaan tutkiessaan maailmaa yhdessä pienen tyttärensä kanssa.

Inkeri Markkula: Kaksi ihmistä minuutissa
388 sivua
Ilmestyy viikolla 31