Suomal_Sieniruokia_Kiina_RGB
Kiinassa toimittaja Mari Manninen tajusi, ettei suomalaisten sienihulluus ole mitään verrattuna kiinalaisten uskomattoman rikkaaseen ruokasienikulttuuriin. Kiinassa jokainen pitää sienistä, ja sienten arvostus näkyy niin huippuravintoloissa kuin kotikeittiöissä. Kollega Ina Ruokolainen kiinnostui havainnoista välittömästi, ja toimittajat päättivät yhdessä tutkia, mitä herkullisia sienenkäyttötapoja he voisivat oppia kiinalaisilta. Tutkimusretkestä syntyi kirja, jossa makujen lisäksi risteävät kiinnostavalla tavalla myös kulttuurit.
Ina matkusti Kiinaan tutustumaan sienimetsiin, syömään Marin kanssa ravintoloissa ja opettelemaan paikallisten sieniruokien tekoa. Mari tutki, mitä kaikkea kiinalainen ruoka on oikeasti. Kotiin palattuaan Ina kolusi lähimetsiä, etsi suomalaisvastineita kiinalaisille ruokasienille ja loi kokeilujensa pohjalta ohjeet, joilla oikeaa kiinalaista voi tehdä suomalaisista sienistä.
Vokissa syntyy nopeasti maittava ateria paistetuista sienistä ja vihreistä vihanneksista. Hot potissa ainekset kypsyvät yhteisen pöydän ääressä, ja maapähkinäöljy tuo grillivartaisiin itämaisen vivahteen. Perinteistä pyttipannua voi piristää inkiväärillä ja chilillä. Kirkkaaseen liemeen keitetty sienikeitto ilahduttaa toipilasta.
Makumatkan lisäksi kirjassa perehdytään kiinalaiseen ruoka- ja sienikulttuuriin. Miten kokataan maalaistalon pihakeittiössä? Millaisia uskomuksia sieniin Kiinassa liittyy? Kuinka kiinalaiset huippuravintolat yhdistävät perinteet ja modernin?
Ina Ruokolainen on aiemmin julkaissut kirjan Suomalaisia sieniä italialaisella otteella (Nemo 2014) yhdessä Suomeen kotiutuneen italialaisen Lia Gasbarran kanssa.
Mari Manninen & Ina Ruokolainen: Suomalaisia sieniruokia kiinalaisittain
ISBN 978-952-240-313-1. Nemo 2016. Sid., 220 s. Ovh 32 e. Ilmestynyt.
Lisätietoja kirjasta: