dekkariviikko-2018-musta-kuva

Dekkareiden suosio jatkuu – ensi viikolla vietetään valtakunnallista dekkariviikkoa

Kirjakaupat huomioivat rikoskirjallisuuden pitkään jatkunutta menestystä Dekkariviikolla 11.-17.6.2018. Kesälukemiston hankkimisen lisäksi kirjakaupoissa voi viikon ajan osallistua Ratkaise rikos kirjakaupassa -kilpailuun ja voittaa 500 euron matkalahjakortin.

Dekkarit ovat edelleen erittäin suosittu kirjallisuudenlaji, eikä suosio osoita hiipumisen merkkejä. Vuoden 2017 käännetyn kaunokirjallisuuden top 10 -listalla oli peräti yhdeksän dekkaria. Kotimaisen kaunokirjallisuuden top 10 -listalla dekkareita oli kolme: Ilkka Remeksen Vapauden risti, Reijo MäenKakolan kalpea sekä Leena Lehtolaisen Viattomuuden loppu.

Kirjakauppaliiton Mitä Suomi lukee -listoilla ovat vielä tänäkin keväänä pysytelleet vuoden 2017 suosikit Dan Brownin Alku sekä Jo Nesbøn Jano. Lisäksi listalle ovat kivunneet muun muassa kevään dekkariuutuudet Clare Macinthoshin Minä näen sinut sekä A. J. Finnin Nainen ikkunassa.

Rikoskirjallisuus kiinnostaa sekä naisia että miehiä eri ikäluokissa. Kirjakauppaliiton viime vuonna TNS Kantarilla teettämän tutkimuksen mukaan jännityskirjallisuus on naisten yleisimmin seuraama kirjallisuuden laji. Kevään dekkarivalikoimassa on huomioitu myös nuoret lukijat: dekkareita kustannetaan enenevissä määrin myös lapsille ja nuorille.

Kirjakauppaliitto nimesi viikon 24 Dekkariviikoksi viisi vuotta sitten. Viikko on saanut lukijat innostumaan ja kirjakauppoihin lomien lähestyessä.

– Dekkareita ostetaan läpi vuoden, mutta erityisen suosittuja ne ovat kesällä. Dekkari kuuluu kesään, omaan käyttöön rantapyyhkeellä, riippukeinukaveriksi, lahjaksi ja mökkiviemiseksikin. Kesällä rentoudutaan kirjan ääressä ja luetaan ne uutuuskirjat, jotka vuoden aikana ovat ajanpuutteen vuoksi jääneet lukematta, summaa Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson.

Viikon aikana kirjakaupat tuovat myymälöissään esille sekä kevään uutuuksia että jo pokkareiksi ehtineitä suosikkeja. Yhteistyössä Suomen Kustannusyhdistyksen kanssa toteutetaan Dekkariviikolla Ratkaise rikos kirjakaupassa -kilpailu. Kilpailukysymykset pohjautuvat uutuuskirjojen perustietoihin, ja kilpailu on ratkaistavissa vain kirjoihin tutustumalla ja täyttämällä kilpailukuponki kirjakaupassa. Kilpailun palkintona on 500 euron matkalahjakortti.

Kevään 2018 uutuusdekkarit (Lähde: Suomen Kustannusyhdistys)