kansi - temp

Suomalaisen rockmusiikin kivijalka, yhä ahkerasti keikkaileva Popeda täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Runsaasti kuvitettu Popeda – Nelkytä vuotta on kaunistelematon ja ronski läpileikkaus manserockin jättiläisen neljästä ensimmäisestä vuosikymmenestä. Vesa Kontiaisen kirjoittamassa kirjassa ääneen pääsevät yhtyeen riveissä ja lähellä vaikuttaneet muusikot ja musiikkialan toimijat. Samalla muhkea teos tarjoaa kiinnostavan näköalan suomalaisen musiikkibisneksen muutoksiin.

”Kun yö saapui kylään ja varjot tummentui, niin kaikki mönkiäiset yhteen kokoontui”, sanaili Popeda Tampereen Ikurissa vuonna 1977. Siitä alkoi yhden kaikkien aikojen menestyneimmän suomalaisen rockbändin suosio, joka on pysynyt vuosien saatossa vankkumattomana. Rehellisen äijämeinigin ilmentymä vetää edelleen ilta toisensa jälkeen salit täyteen maan jokaisessa kolkassa. Popeda on tehnyt 40 vuoden aikana yli 3500 keikkaa.

Vesa Kontiainen on haastatellut kirjaa varten yli neljääkymmentä Popedan entistä ja nykyistä soittajaa sekä yhtyeen ympärillä vaikuttanutta. Kirja on todellinen Popeda-fanin aarreaitta: nyt käydään läpi kaikki albumit, levytykset ja muut merkittävät tapahtumat unohtamatta listasijoituksia, levymyyntejä tai kritiikkejä. Räyhäkkäiden ja vauhdikkaiden muistelmien lisäksi kirjassa on mukana vakavaakin asiaa yhtyeen vaikeista ajoista. Kirjasta löytyy myös täydellinen diskografia sekä keikkakalenteri vuosilta 1978–2017.

”Oli Popedan musiikista mitä mieltä hyvänsä niin tuskin kukaan kiistää bändin arvoa suomalaisessa rock’n’rollissa. Eikä nykyisissä musiikkikentän touhuissa voi tullakaan enää Popedan tyylistä bändiä, sen verran on musiikkibisnes muuttunut”, sanoo Vesa Kontiainen.

Juvalainen Vesa Kontiainen on todellinen rockin moniottelija jo yli 20 vuoden ajalta: keikkajärkkäri, tietokirjailija, toimittaja, juontaja, luennoitsija, konsultti, keikkamyyjä, festaripromoottori ja kiertuemanageri. Kontiainen on kerännyt kotimaisten musiikkilehtien ja -kirjojen kotiarkiston, joka on kattavin yksityinen alan kokoelma Suomessa.

Vesa Kontiainen
Popeda – Nelkytä vuotta
600 sivua
Ilmestymispäivä 17.10.2017