41974117_2053287158036339_2293336060152774656_n

VOLTER KILPI KUSTAVISSA -KIRJALLISUUSVIIKKO 2020 KURKOTTAA KOHTI TULEVAA  — UUDISTUVA FESTIVAALI TUO KUSTAVIIN KOTIMAISIA TÄHTIVIERAILIJOITA 

Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikko järjestetään tänä kesänä 15.-19.7.2020. Kirjallisuusviikon teemana on Tuleville polville  — muutos, aika ja utopiat. Vuositeemaa käsitellään niin luennoin, teatteriesityksin kuin poikkitaiteellisten teosten kautta. Tapahtuman taiteellisena johtajana toimii näytelmäkirjailija ja teatteriohjaaja Anni Mikkelsson

“Volter Kilpi omisti Alastalon salissa -romaaninsa tuleville suomalaisille lukijapolville. Kilven jalanjäljissä myös kirjallisuusviikko kurkottaa kohti tulevaa. Ohjelmisto kutsuu kävijänsä pohtimaan utopiota ja miettimään, minkälaisia tarinoita me haluamme siirtää jälkipolville. Tässä ajassa me tarvitsemme kykyä ylisukupolviseen ajatteluun”, Mikkelsson toteaa.

Kirjallisuusviikon luentosarja lähtee liikkeelle Kustavin olosuhteista, kun tutkija Kirsi Sonck-Rautio käsittelee avajaisluennossaan saariston kalastuselinkeinon muutosta ja tulevaisuutta. Kirjallisuuden utopioita käsitellään muun muassa Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnolla viime vuonna palkitun Jouni Teittisen luennolla. Saara Turusen ja E. L. Karhun Feministisessä kirjakerhossa pureudutaan modernistisiin suurteoksiin. Odotettu vieras on myös Finlandia-palkittu kirjailija Ulla-Lena Lundberg, jonka mukana sukelletaan saariston kirjallisiin maisemiin. Tietokirjallisuuden edistämiskeskuksen järjestämässä Tietokirja.fi-päivässä kuullaan muun muassa Tieto-Finlandia -voittaja Jenni Räinää sekä tulevaisuusasiantuntija Mikko Dufvaa

Kustavissa nähdään tuttuun tapaan Kilpi-dramatisointeja. Yövieraiden klassikkoesitys Albatrossin tarina tekee toivotun paluunsa. Ohjelmistossa jatkavat Teatteri Ströömin kiitetyt esitykset Filadelfian prinsessa ja Merimiehen leski. Ensi-iltansa saa Teatteri Ströömin liikkeellinen monologi Vierniemen Jooseppi, joka Filadelfian prinsessan tapaan ammentaa Kilven Kirkolle -romaanista. Yksi ohjelmiston uudistuksista oli syksyllä 2019 järjestetty avoin teoshaku, jonka kautta valikoitui mukaan runoilija Markku Hoikkalan teokset Puhuva puu sekä Jäätynyt runo, joissa käsitellään Kilven tuotannon luontoelementtejä.

Kirjallisuusviikko kuhisee toinen toistaan kiinnostavampia vierailijoita. Legendaarinen Seela Sella saapuu Kustaviin esityksellään Ihan Seelana. Nuoren sukupolven taidonnäytteinä nähdään Ella Mettäsen ja Eero Ojalan komediallinen Lokki sekä Juho Uusitalon arvostelu- ja yleisömenestys Full pull, Woyzeck!. Tuleville polville –teema palauttaa myös koko perheen teatterin kirjallisuusviikon ohjelmistoon, kun Meriteatterin Kapteeni Aalto ja Villi Silli kaappaa kaikenikäiset musikaaliseen meriseikkailuun. Näiden lisäksi Kilpi-viikolla nähdään muun muassa Juuli Niemen ja Pauliina Haasjoen runoihin pohjautuvat esitykset, tehdään retkiä Kilven maisemissa, kuullaan kaksikielistä lukudraamaa ja nautitaan herkullinen parkkipitobrunssi.

“Koko ohjelmistossa painottuu dialogisuus ja mahdollisuus kohtaamisiin niin uudella festivaaliklubilla kuin nuotioluennolla luotsiaseman kallioilla. Olen ylpeä monipuolisesta ohjelmistosta, jossa näkyy monen eri sukupolven taiteilijoiden kädenjälki”, iloitsee Mikkelsson.

Lipunmyynti kirjallisuusviikolle on alkanut. Koko ohjelmisto ja lipunmyynti löytyvät osoitteesta www.vkkustavissa.fi.