9789510436455_frontcover_final_medium

Suomen dekkariseura myöntää Vuoden johtolanka -palkinnon Arttu Tuomiselle romaanista Verivelka (kustantaja WSOY 2019). 

Arttu Tuomisen romaani Verivelka suuntautuu alkusivuiltaan lähtien virkistävällä tavalla rikosromaanien normaalista kerronnasta poikkeaville urille. 

Syrjäytyneen ryyppyporukan keskuudessa vahvassa humalatilassa tehty puukotus on mitä tyypillisin todellinen henkirikos, kuten kriminologisista tutkimuksista tiedämme. Sekä uhrilla että epäillyllä on vahva rikollistausta, eikä uhrin kuolemassa niin sanotusti hyvä häviä. Puukottajaksi epäilty saadaan nopeasti kiinni, joten siltä osin tapaus on selvitetty. 

Voiko näin triviaaleista lähtökohdista saada aikaan vetävän rikosromaanin? Kyllä vain. Lukijalle selviää kohta, että puukotus on vain alkusysäys toiselle kertomukselle, jonka juuret ovat kaukana menneisyydessä. Teos kuvaa, miten voimakas ja elämää ohjaava vaikutus lapsuuden ja nuoruuden kokemuksilla ja kohteluilla on myöhempään elämään. Taidokkaissa takaumissa Tuominen asettuu luontevasti varhaisteini-ikäisten ajatusmaailmaan. Nykyhetki puolestaan osoittaa, miten kahden lapsuudenystävän elämä on kulkenut vastakkaisiin suuntiin. 

Päähenkilö, komisario Jari Paloviita, tuo väistämättä mieleen Patricia Highsmithin monet henkilöhahmot: yksi tai kaksi hyvin harmitonta tekoa alkaa vääjäämättömällä painollaan viedä kaltevalle ja entistä luistavammalle pinnalle, ja kun luisu on alkanut, sitä ei saa enää pysähtymään. Lukija arvailee mielessään päätepistettä, mutta joutuu useasti tarkentamaan oletuksiaan, sillä teos säilyttää jännityksen ja yllätyksellisyytensä loppuun saakka. Sujuva kieliasu ja uskottava dialogi viimeistelevät kerronnan, 

Johtolankaraati: Raija Perälä, Voitto Ruohonen, Eeva Vuortama