afbe19a4-d71d-4f03-96cc-a02e89268c86

Kuopion kaupungin vuoden 2019 Savonia-kirjallisuuspalkinto on myönnetty kirjailija Heidi Jaatiselle hänen kirjastaan Koski.

Palkinnon myöntänyt Savonia-raati luonnehtii palkittua kirjaa väkeväksi savolaiseksi sukutarinaksi. Perusteluiden mukaan kirjan tarinassa ei pureta vain yhden suvun tai kylän, vaan samalla koko kansakunnankin traumoja Suomen itsenäistymisestä lähtien. Raadin mukaan Koski on upealla kielellä kirjoitettu löytöretki menneeseen, sen arkeen ja ihmismieleen.

Heidi Jaatinen on kiuruvetinen kirjailija, joka on työskennellyt opettajana, toimittajana, emäntänä ja ohjannut perustamassaan harrastajateatterissa. Ennen nyt palkittua Koskea hän on julkaissut teokset Ei saa katsoa aurinkoon (2010), Jono (2011) ja Kaksi viatonta päivää (2014), joka oli Finlandia-palkintoehdokkaana.

Vuoden 2019 Savonia-palkinnon summa on 12 000 euroa. Palkinto on jaettu vuodesta 1986 alkaen. Savonia-raati luki vuoden 2018 aikana 88 Savonia-palkinnon piiriin kuuluvaa kaunokirjallista teosta, joista se valitsi kuusi teosta ehdolle.

Muut ehdokkaat olivat:

Lintunen Maritta, Stella

Lipponen Päivi, Ihmisyyden vuoksi

Mykkänen Erkka, Something not good

Pääskynen Markku, Hyvä ihminen

Rikala, Lauri, Eläin ei pukeudu tahallaan huonosti