a7cf4d82-735b-4e98-a3e2-da882aa4edec

Arto Paasilinna. Kuva: Veikko Somerpuro.

Rakastetuimpiin kirjailijoihimme lukeutuva Arto Paasilinna täyttää 75 vuotta tänään 20.4.2017. Suomalaisten lisäksi Paasilinna on valloittanut myös ulkomaisten lukijoiden sydämet. Hänen teoksiaan on myyty maailmanlaajuisesti yhteensä yli 8 000 000 kappaletta. Tuorein kotimainen Paasilinna-kirja on WSOY:n 12 klassikkoa -sarjassa julkaistu Jäniksen vuosi -kirjan juhlapainos. Tänä vuonna saa myös ensi-iltansa ranskalainen elokuvasovitus Ulvovasta mylläristä. Elokuvan tunnusmusiikin esittää Iggy Pop.

Kittilässä 1942 syntynyt, moninkertaisesti palkittu kirjailija Arto Paasilinna täyttää 75 vuotta. Kolmekymmentäviisi romaania ja lukuisia muita teoksia julkaissut Paasilinna on yksi Suomen rakastetuimpia kirjailijoita. Hänen tunnetuimpiin teoksiinsa lukeutuvat Jäniksen vuosi, Ulvova mylläri, Hurmaava joukkoitsemurha sekä Hirtettyjen kettujen metsä. Useat Paasilinnan kirjat ovat myös kääntyneet valkokankaalle niin Suomessa kuin maailmallakin. Tuorein elokuvasovitus on Ranskassa tänä vuonna ensi-iltansa saava Ulvova mylläri, jonka tunnusmusiikin esittää huomenna 70 vuotta täyttävä Iggy Pop.

Arto Paasilinna on Suomen kirjallisuuden todellinen ulkomaanmyyntien kuningas. Hänen teoksiaan on käännetty yli 40 kielelle. Maailmanlaajuisesti hänen teoksiaan on myyty yhteensä yli kahdeksan miljoonaa kappaletta. Erityisen suosittu Paasilinna on ollut Ranskassa, missä häntä on verrattu muun muassa Nobel-voittaja Gabriel García Márqueziin.

Paasilinnan teoksista käännetyin on Jäniksen vuosi. Sen oikeudet on myyty 30 kielialueelle. Teos nousi myös WSOY:n klassikkokirjaäänestyksessä suomalaisten kahdentoista rakastetuimman kirjan joukkoon. Jäniksen vuosi -kirjan juhlapainos julkaistiin maaliskuun alussa. Teoksesta otettiin numeroitu 2 000 kappaleen painos osana 12 klassikkoa -sarjaa.