Vanhan kirjallisuuden päiviä vietetään jälleen perinteiseen tapaan juhannuksen jälkeen perjantaina ja lauantaina 1.–2.7.2022 Sastamalassa Sylvään koululla (Ojansuunkatu 8).

Ohjelma alkaa ennakko-ohjelmalla torstaina 30.6. Funkkistalossa (Marttilankatu 14), kun Virtamies Bäckman esittää Sarkian säveliä Tyrväältä ja Kiikasta.

Perjantain avajaisissa saamme kuulla toimittaja, kirjailija Matti Röngän puheen ”Kieli maistaa ääntä”. Avajaiset päättyvät maisteri Simo Frangénin puheenvuoroon ”Osaavatko kirjat puhua?” Seminaareissa keskustellaan siitä, kenen ääni kuuluu elämäkerroissa ja miten äänikirjan suosio vaikuttaa kirja-alaan. Keskustelijoina ovat tohtori Panu Rajala, kirjailijat Leena Virtanen, Martti Anhava ja Sirpa Kähkönen, toimittaja Antti Majander ja Suomen BookBeatin liiketoimintajohtaja Sari Forsström. Perinteinen Bibliofiilien Seuran järjestämä kirjahuutokauppa on perjantaina iltapäivällä. Kirjapäivien ensimmäinen päivä päättyy Lue lapselle ääneen! -tilaisuuteen, missä lasten- ja nuortenkirjallisuuden tutkija Päivi Heikkilä-Halttunen ja näyttelijä Emilia Pokkinen tarjoilevat faktaa ja fiktiota sekä Kirsi Kunnaksen, Jukka Itkosen ja Ilpo Tiihosen runojen riimien riemua. TIETOKIRJA.FI -ohjelmaosuuksissa pääsemme kurkistamaan, mitkä ovat Anja Snellmanin ja Osmo Tapio Räihalän kymmenen tärkeää tietokirjaa.

Lauantaina Lasten omilla kirjapäivillä yleisöä ilahduttavat Riesa-Pelle ja Tuomo Rannankari duokokoonpanollaan. KIRJATEEKKI virittää kuuntelijat kirjallisuuden ääniaalloille kirjailija Johanna Venhon ja radioääni Pasi Heikuran valitsemilla kirjallisuusotteilla. Otteet lukevat ääneen näyttelijät Ahti Jokinen ja Emilia Pokkinen. Lauantain iltapäivässä muistellaan kirjankustantaja, bibliofiili Heikki A. Reenpäätä. Toimittaja Päivi Istalan haastateltavana on vuosien 2000–2004 Suomen Moskovan suurlähettiläs René Nyberg. Kirjapäivät päättää tuttuun tapaan Tyrvääläinen Tryki, missä keskustellaan Tyrvään räyhähenki Röpästä, Lallista ja piispa Henrikistä sekä Stormin seudun tarinoista.

Kirjailijalavalla on haastatteluja kumpanakin tapahtumapäivänä. Haastattelijoina ovat kustannusliike Warelian kesätyöntekijät ja Vammalan lukion opiskelijat. Kirjailijalava löytyy Sylvään koulun alakerrasta.

Totuttuun tapaan Sylvään koulun alakerta ja pihassa oleva teltta täyttyvät antikvaaristen kirjakauppiaiden myyntipöydillä. Sylvään koulun yläkerrasta löytyvät uuden kirjan myyjät, kirjailijayhdistykset ym. kirja-alan toimijat. Päivitetyt tiedot näytteilleasettajista sekä ohjelmasta löytyvät tapahtuman kotisivuilta.

Tapahtuman järjestäjä seuraa viranomaisohjeita tapahtumien terveysturvallisuuden osalta ja noudattaa kulloisiakin määräyksiä ja ohjeita.

Tapahtuman nettisivut:
www.vanhankirjallisuudenpaivat.com