yhdenlapsenkansa_1_1
Mari Manninen: Yhden lapsen kansa – Kiinan salavauvat, pikkukeisarit ja hylätyt tyttäret
Toimittaja Mari Mannisen teos Yhden lapsen kansa pureutuu Kiinan syntyvyydensäätelyohjelmaan. Yhden lapsen politiikka (1980–2015) vaikutti tavalla tai toisella jokaisen kiinalaisen elämään ja tunkeutui syvälle ihmiselämän yksityisimpiin puoliin.
Manninen haastatteli kirjaansa varten 16 perhettä eri puolilla Kiinaa. Ääneen pääsevät niin vanhempiensa hylkäämät lapset kuin lapsensa hylänneet tai hylätyn lapsen adoptoineet vanhemmat. Kirjassa kerrotaan myös henkilöpaperittomista lapsista ja ainokaisensa menettäneistä äideistä.
Yhden lapsen kansa myös oikaisee harhaluuloja. Suurin niistä lienee se, että Kiinassa olisi ollut vain yhden lapsen perheitä. Maaseudulla tyttölapsiperheelle sallittiin sisarus. Politiikan hyvä puoli oli se, että perheet panostivat myös tyttäriinsä ja valtavat joukot tyttöjä ovat saaneet yliopistokoulutuksen ja uran. Kirjassa keskustellaan myös puolison löytämisestä, väestöpyramidin vääristymisestä ja huoltosuhteen vaikeutumisesta.
Lokakuussa 2015 Kiina ilmoitti, että maassa siirrytään kahden lapsen politiikkaan. 35 vuotta kestänyt yhden lapsen politiikka on vihdoin päättynyt.