Kuvaaja: Otto Virtanen

Kirjailija Meri Valkama vierailee Porvoon pääkirjastossa keskiviikkona 29.3. kello 17.30. Illan aikana keskustellaan hänen teoksestaan Sinun, Margot, joka voitti Helsingin Sanomien parhaalle esikoisteokselle myönnettävän kirjallisuuspalkinnon vuonna 2021.

Sinun, Margot käsittelee muistia, minuutta ja menetystä. Voiko ihminen olla kokonainen, jos hän ei tunne menneisyyttään? Miten kursia hauraat muistot kokoon ja voittaa vuosikymmenten hiljaisuus? DDR, ideologiat ja Berliinin muurin murtuminen nousevat myös romaanin avainaiheiksi.

Teoksen päähenkilö Vilja on kasvanut DDR:ssä itäsaksalaisten ihanteiden keskellä. Berliinin muurin murtuessa vuonna 1989 murtuu myös vanhempien avioliitto, ja Vilja palaa Suomeen äitinsä kanssa. Muistot lapsuudesta Itä-Saksassa haalistuvat hiljalleen.

Isän kuoltua hänen asunnostaan löytyy nippu kirjeitä Margot-nimiseltä naiselta. Vilja palaa Berliiniin vuonna 2011 selvittääkseen, kuka isä todella oli, ja mistä hän itse tulee. Berliini on muuttunut, mutta kantaa vahvoja muistoja lapsuudesta. Tärkeimmät palat tuntuvat silti puuttuvan.

Meri Valkama on helsinkiläinen tutkiva toimittaja, kirjailija ja viestinnän asiantuntija. Hän on asunut itse lapsena Itä-Saksassa ja opiskellut aikuisena politiikan tutkimusta ja journalismia Berliinin Freie-yliopistossa, jossa hän teki tutkimusta DDR:ssä työskennelleistä toimittajista. Valkama on opiskellut proosan kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa.

Sinun, Margot on Meri Valkaman esikoisromaani, ja sai loistavan vastaanoton niin kriitikoilta kuin lukijoilta. Romaani on ollut ilmestymisestään saakka yksi kirjastojen, myös Porvoon kaupunginkirjaston, lainatuimmista ja varatummista teoksista. Meri Valkamaa haastattelee WSOY:n kotimaisen kaunokirjallisuuden kustantaja Anna-Riikka Carlson.

Tapahtuma on suomenkielinen, maksuton ja kaikille avoin. Yleisö saa osallistua keskusteluun. Tapahtumaa voi seurata myös kirjaston Facebook Livessä osoitteessa https://www.facebook.com/porvoonkirjasto/live. Tallenne on saatavilla kahden viikon ajan.