Kuva Thron Ullberg

Helsinki Lit -vieraana Suomeen ensi kuussa saapuva Laestadius kirjoittaa Varkaus-romaanissaan konfliktista saamelaisen yhteisön ja alueen muiden asukkaiden välillä. Taustalla on tositapahtumat – paikallinen poliisi ei vuosikausiin tutkinut saamelaisten rikosilmoituksia porojen tapoista ja vahingoittamisista.

Elsa näkee omin silmin, kuinka vieras mies tappaa yhden hänen perheensä poroista, Elsan oman Nástegallun. Yhdeksänvuotias poronhoitajan tytär uhkaillaan hiljaiseksi. Siitä lähtien Elsa kantaa sisällään salaisuutta.

Ann-Helén Laestadiuksen romaani kasvaa kuvaamaan koko yhteisön vaiettuja traumoja, joita siirretään sukupolvelta toiselle. Samalla se kuvaa eloisasti nyky-saamelaisten elämää ja haaveita idealisoimatta niitä. Mukana on myös poron tappaneen miehen näkökulma. Aika usein viha kohdistuu niihin jotka ovat lähellä, ei aina niihin jotka ovat syyllisiä.

Laestadius esiintyy Helsinki Litissä perjantaina 13.5. klo 18.00. Häntä haastattelee kirjailija Juha Itkonen.

Ann-Helén Laestadius on saamelainen ruotsiksi kirjoittava kirjailija. Varkaus on August-palkitun nuortenkirjailijan ensimmäinen aikuisille suunnattu romaani, ja se perustuu osin tositapahtumiin. Varkaus valittiin 2021 Ruotsissa vuoden kirjaksi.

Romaanin on suomentanut Laura Kulmala.

“Laestadius kirjoittaa vähäeleisesti, jopa journalistisen toteavasti, mutta tekstissä on imua ja siinä väreilee suru ja viha.”
– Svenska Dagbladet