13051522_1012443708837398_7357896140682800646_n

Kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanasto on tilittänyt lainauskorvauksia yhteensä yli 6,1 miljoonaa euroa yli 6000 suomalaiselle kirjallisuuden tekijälle. Lainauskorvaus on tekijänoikeuskorvaus, jota Sanasto maksaa kirjailijoille ja kääntäjille heidän teostensa kirjastolainaamisesta. Tekijän saama korvaus perustuu hänen teostensa yhteenlaskettuun lainamäärään.

Tällä hetkellä kirjailija saa 100 kirjastolainasta korvausta noin 16 euroa. Suomessa lainauskorvaus on ollut pitkään huomattavasti alhaisempi kuin muissa Pohjoismaissa. Ensi vuonna korvaus ollaan kuitenkin vihdoin nostamassa pohjoismaiselle tasolle, noin 15 miljoonaan euroon. – On hieno teko satavuotiaalle Suomelle ja sen kirjallisuudelle, että korvaukset saadaan vihdoin asianmukaiselle tasolle, sanoo Sanaston toiminnanjohtaja Anne Salomaa. – Suomen kaltaisella pienellä kielialueella tekijänoikeuskorvaukset ovat kirjailijoille elintärkeitä, Salomaa toteaa. Sanasto tilittää lainauskorvauksen lisäksi myös muita tekijänoikeuskorvauksia, m.m. kirjallisuuden radio- ja tv-käytöstä sekä kirjallisuuden julkisesta esittämisestä.

Ensi vuonna lainauskorvausta aletaan maksaa myös korkeakoulukirjastojen lainoista. Lainauskorvauksen laajentaminen on tärkeää, sillä korkeakoulujen kirjastoista lainataan usein eri teoksia kuin yleisistä kirjastoista. Esimerkiksi tenttikirjoja saatetaan lainata korkeakoulujen kirjastoista kymmenittäin.

Lainauskorvauksia on Suomessa maksettu vuodesta 2007. Korvaus rahoitetaan valtion budjetista, ja sitä hallinnoi Suomessa Sanaston lisäksi kaksi tekijänoikeusjärjestöä: kuvan osalta korvaukset jakaa Kopiosto ja musiikin osalta Teosto. Korvaukset perustuvat edeltävän vuoden lainaustilastoihin.