7d3c6fa5-f685-4d0c-8ac1-b1dcf6f4468b-main_image

Helsingin Kirjamessut kokoaa kirjailijat, kirjat ja lukijat yhteen torstaista sunnuntaihin 27. – 30.10.2016 Messukeskukseen Helsinkiin. Tänä vuonna teemana on pohjoismainen kirjallisuus ja kulttuuri. Suomen suurimmassa kirjallisuustapahtumassa keskustellaan tänä vuonna aikamme siirtolaisista, sivistyksestä ja taloudesta. Vahva kotimainen kirjasyksy tarjoaa upean kattauksen uutuuskirjoja. Uutta on torstain pidennetty aukioloaika sekä kirja-alan yhteinen illanvietto.

Kirjamessujen viidellätoista lavalla on yli 800 ohjelmaa. Esiintyjiä, kirjailijoita, kääntäjiä, ohjaajia, näyttelijöitä, taiteilijoita, poliitikkoja ja vaikuttajia on yli 1000. Kaksi lavoista on ruotsinkielistä ohjelmaa varten. Lisäksi ohjelmaa on kustantajien ja kirjakauppojen omilla osastoilla. Tällä hetkellä kirjamessuille on ilmoittautunut 245 yritystä, joista 40 on samanaikaisilla Antikvaarisilla kirjamessuilla. Messuille osallistuvat kaikki suurimmat kustantajat ja kirjakaupat. Tänä vuonna on esillä erityisen paljon pieniä omakustanteisia kirjoja omilla osastoillaan.

”Kaunokirjallisesti tämä vuosi on vahva. Myös tietokirjoissa ohjelmassamme on hyvin kiehtovia teoksia ja ohjelmakokonaisuuksia, kuten talousaamu torstaina”, kertoo ohjelmajohtaja Jan Erola, joka nyt ensimmäistä kertaa on tuottanut kirjamessujen ohjelman. ”Haluamme tuoda ohjelmaan yhä enemmän ajankohtaisuutta ja elämyksellisyyttä.  Rakennamme myös yhä vahvempia siltoja teatterin ja elokuvan sekä kirjallisuuden välille.”

Pohjoismainen kirjallisuus muutakin kuin dekkareita

Kirjamessuille tulee luonnollisesti useita pohjoismaisia dekkaristeja mm. ruotsalaiset Nils Håkanson, Michael Hjorth ja Hans Rosenfeldt, Viveca Sten ja Stefan Ahnhem, norjalaiset Samuel Bjørk ja Ingar Johnsrud sekä tanskalainen Lone Theils

Kirkkainta pohjoismaista kirjailijakärkeä edustavat Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokkaat, jotka kokoontuvat kirjamessuille juuri ennen 1.11. Kööpenhaminassa tapahtuvaa palkinnonjakoa. Finalisteja kirjamessuilla on yhdeksän; Norjasta Linn UllmanGeir Gulliksen ja Sara Margrethe Oskal, Suomesta Sirpa Kähkönen ja Sabine Forsblom, Ahvenanmaalta Carina Karlsson, Grönlannista SørineSteenholdt, Islannista Elisabet Kristin Jökulsdóttir ja Guðbergur Bergsson.

Kansainvälisiä kirjailijavieraita kirjamessuille tulee yli 50, heistä suurin osa Pohjoismaista. Virosta kirjamessuille tulevat Andrus Kivirähk ja Rein Raud, Yhdysvalloista Don RosaKelly A. Turner ja Tim Walker.

Teemoina aikamme siirtolaiset ja sivistys

Helsingin Kirjamessut avaa siirtolaisteemasta kirjoittanut kirjailija Jari Tervo. Aikamme siirtolaisuus on esillä kirjamessulla monissa keskusteluissa mm. avajaispäivän Ulkosuomalaisuuspaneelissa – Miten Suomi ja suomalaisuus näkyy Suomen ulkopuolella? Messuilla keskustellaan kotoutumisesta ja monimuotoisuudesta, maahanmuuton globaaleista ulottuvuuksista Suomessa, Suomesta pakolaisen silmin ja kriisien Euroopasta.

Helsingin Kirjamessujen hyväntekeväisyyshuutokaupassa lauantaina 29.10. klo 17–18 kauppaamme kirja-alan lahjoituksia. Sen tuotoilla tuemme vastaanottokeskuksissa turvapaikkapäätöstään odottavien lasten ja nuorten lukuharrastusta sekä heidän suomen ja ruotsin kielen oppimistaan.

Sivistys on kirjamessuilla esillä vahvasti nyt kun kansakoulu täyttää 150 vuotta. Tarjolla on juhlaohjelmaa ja muun muassa suuri sivistyskeskustelu sekä koulutusvientiämme ruotiva paneeli.

Talousasiaa torstaina

Kirjamessuilla järjestetään ensimmäistä kertaa talouspainotteista ohjelmaa torstaina 27.10. klo 10­–12 kahdella ohjelmapisteellä. Bisnesaamupäivä tarjoaa valinnanvaraa ja painavaa ohjelmaa talousasioista kiinnostuneille. Ennen messujen alkua kirjamessut järjestää yhdessä Kauppalehti Option kanssa bisnesaamiaisen klo 8–10, jossa talousalan vaikuttajat keskustelevat kirjallisuudesta. ”Talouskokonaisuuden tarkoituksena on tarjota hyvä syy lähteä työn ääreltä kirjamessuille jo aamusta”, kertoo Erola.

Lapset ja nuoret tärkeimpiä

Lasten uusiutuneet ohjelmapisteet ovat Tarina ja Magia. Tarinassa on ohjelmaa alle kouluikäisille ja Magiassa jo lukemaan oppineille. Lauantaina on keppihevoskisat ja sunnuntaina prinsessapäivä. Lasten ja nuorten lukemiseen liittyvää ohjelmaa on kirjamessuilla myös rutkasti. ”On hyvä muistaa, että lapset ja nuoret ovat viime kädessä ohjelmamme tärkein kohdeyleisö. Heissä on koko lukemisen ja sivistyksen tulevaisuus”, Erola toteaa.

Helsingin Kirjamessut järjestää yhdessä Suomen tietokirjailijoiden ja Äidinkielen Opettajain Liiton kanssa myös tänä vuonna Suunnista kirjaan -tempauksen koululaisille ja opiskelijoille ja kutsuu kirjamessuille 8000 oppilasta ja toisen asteen opiskelijaa veloituksetta.

KirjaKallio eli Kallion ilmaisutaidon lukion opiskelijat järjestävät ohjelmaa nuorille KirjaKallio-lavalla päivittäin. Ohjelman tuottajana on tänä vuonna Jonni Haasanen. Tämä on jo viides kerta kun nuoret järjestävät ohjelman. Nyt he jo valitsevat itse kirjat, tekevät haastattelut ja hoitavat kaiken itsenäisesti.

Ennätysmäärä stara-ohjelmaa

Nuorimpia kirjallisuuden ystäviä ja musiikista kiinnostuneista hellitään tänä vuonna erityisen laajalla ohjelmalla. Kirjoja tulee mm. seuraavista tähdistä: JVG, Cheek, Antti Tuisku, Danny, Paperi T, Eppu Normaali, Remu, Jari Sillanpää, Juha Tapio, Pate Mustajärvi, Pauli Hanhiniemi ja Sami Yaffa. Kirjallisuuden ja kirjan ystävien ilta

Torstain 27.10. aukioloaikaa on pidennetty kahdeksaan asti, joten kirjamessuille ehtii vielä töiden jälkeenkin. Avajaispäivän iltana messujen sulkeuduttua ilta jatkuu vielä yhteisellä iltatilaisuudella Messukeskuksen ravintoloissa. ”Kokoamme koko kirja-alan, kirjailijat ja lukijat vielä viihtymään yhdessä”, kiteyttää Erola.

Helsingin Kirjamessut 2016 tarjoaa myös muun muassa:

-Tiedetorin ohjelmaa to–pe

-Kirjailijaliiton ohjelmaa la–su

-Dekkarilauantai

-Runo non-stop

-Esikoiset esittelyssä

-HS Esikoiset lavalla

Messukeskus järjestää Helsingin Kirjamessut 16. kertaa Kirjakauppaliiton ja Suomen Kustannusyhdistyksen toimeksiannosta. Helsingin Kirjamessut on Suomen suurin kirja-alan tapahtuma ja valtakunnallisesti merkittävä kulttuurifoorumi. Helsingin Kirjamessujen yhteydessä on Antikvaariset Kirjamessut, jotka järjestetään yhteistyössä Suomen Antikvaariset Kirjakauppiaat ry:n ja Suomen Antikvariaattiyhdistyksen kanssa. Messuilla on myös postimerkkialue, jossa on Postimerkkimessut. Vuonna 2015 Helsingin Kirjamessuihin osallistui 328 yritystä ja tapahtumassa vieraili 79 961 kävijää. Samanaikaisesti kirjamessujen kanssa järjestetään Viini ja Ruoka -tapahtuma.

www.helsinginkirjamessut.fi #kirjamessut #HBF2016 [Helsinki Book Fair]