Home » Finlandia Palkinnot » VUODEN 2016 FINLANDIA-VOITTAJAT ON VALITTU

VUODEN 2016 FINLANDIA-VOITTAJAT ON VALITTU

15095533_1258437100844218_8187654050189001370_n

Suomen Kirjasäätiö on jakanut vuoden 2016 Finlandia-palkinnot. Kansallisteatterissa pidetyssä tilaisuudessa julkistettiin kaikkien kolmen Finlandia-kategorian voittajat, joista jokainen sai palkinnoksi 30 000 euroa.

Tietokirjallisuuden Finlandia-voittajan valitsi tänä vuonna kirjailija, elokuvaohjaaja Jörn Donner. Hän valitsi voittajaksi Mari Mannisen ja teoksen Yhden lapsen kansa – Kiinan salavauvat, pikkukeisarit ja hylätyt tyttäret (Atena). Donner kuvaili palkintojen jakotilaisuudessa pitämässäänpuheessa kirjaa riipaisevaksi ja liikuttavaksi.

Laulaja, näyttelijä Vuokko Hovatan valinta lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittajaksi oli Juuli Niemi: Et kävele yksin (WSOY). ”Kirjanelokuvallisuus, tuoksut ja maut hurmaavat lukijan”, luonnehti Hovatta puheessaan voittajateosta. Hän nosti puheessaan myös esille nuoret ja heidänkohtaamisen: ”Nuorten täytyy saada olla valossa ja tulla kuulluiksi.”

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voitti Jukka Viikilä teoksellaan Akvarelleja Engelin kaupungista (Gummerus). Toimittaja Baba Lybeckinvalitsema voittaja oli saanut valitsijan rakastumaan Helsinkiin, ja näkemään kaupungin uudella tavalla. ”Rakkaalla kaupungillani on kieli ja tarina,jota en ole aikaisemmin ymmärtänyt”, lausui Lybeck puheessaan.

Kaikki valitsijat kehuivat puheissaan ehdokaskirjojen tason olleen korkea. Teokset oli luettu innolla, ja valitsijan rooli oli koettu kunniatehtävänä. Myöskirjallisuuden ja lukemisen tärkeyttä nostettiin puheissa esiin.